Македонија
27. May 2024 - 13:43

Визер скратува летови од Скопје, компанијата се соочува со 40 приземјени авиони

Wizz Air продолжи да ги намалува фреквенциите низ своите бази за претстојната зимска сезона 2024/25, која започнува на 27 октомври, бидејќи флотата на семејството A320neo на авиопревозникот е подложена на инспекции поради производни проблеми со моторите, пишува Ex-Yu Aviation News.

Според нив, работата резултираше со тоа компанијата во моментов да има приземјени над четириесет свои авиони.

Авиокомпанијата ги измени своите зимски операции со што ќе има намалување на фреквенциите на девет линии надвор од Скопје во споредба со првично планираниот распоред од почетокот на овој месец, при што Белград забележа намалување на шест линии.

Сепак, авиокомпанијата, исто така, одлучи да ги зајакне услугите на одредени дестинации, вклучувајќи три од Скопје и четири од Белград.

Wizz Air ги намалува фреквенциите на својот првичен план на летовите од Скопје до Шарлроа и Ајндховен од пет неделно на четири, Берлин од пет на три, Келн, Милано и Хамбург од четири на три, Хан и Болоња од три на два и Малта од првично планираните четири неделни ротации до три неделни.

Како што беше претходно објавено, авиокомпанијата ја прекина продажбата на билети за зимата на услугите од главниот град на Македонија до Бремен, Копенхаген и Стокхолм Скавста.

Од друга страна, услугите кон Нирнберг ќе се зголемат од два на три неделно, Малме од три на пет неделно, а Лондон Лутон ќе порасне од три на четири неделни летови.

Wizz Air претходно изјави за EX-YU Aviation News дека планира да се врати на растот на своите фреквенции и мрежа надвор од своите бази во Скопје и во Белград од летото 2025 година, и покрај проблемите со моторот што се очекува да ја зачуваат авиокомпанијата уште две години.