Македонија
10. November 2018 - 14:17

Скопје утрово беше 14 најзагаден град во светот

Скопје утрово беше 14 најзагаден град во светот, а Македонија е меѓу најзагадените земји на Балканот.

Од главните градови на Балканот, високо загадени се Скопје и Сараево кои секогаш се високо на листата меѓу најзагадените градови на светот. Деновиве меѓу нив се најде и Загреб.

Европската агенција за животна средина во извештај за квалитетот на воздухот во Европа за оваа година ги објави и податоците за смртност во апсолутни вредности.

ЕАА со седиште во Копенхаген, во извештајот за квалитетот на воздухот наведува дека загадувањето на воздухот е главна причина за предвремената смрт во 41 европски земји.

Заклучокот се изведува врз основа на податоците од над 2500 мерни станици во цела Европа во 2016 година. И покрај напредокот, граничните вредности поставени од Европската унија и Светската здравствена организација се пречекоруваат на многу места.

Научниците заклучуваат дека во 2015 година 442.000 смртни случаи биле поврзани со загадувањето на воздухот. Од нив, 391.000 се регистрирани во 28-те членки на ЕУ. Како главни причини за загадувањето се наведуваат ситната прашина, азот диоксидот и озонот. Тие предизвикуваат проблеми со дишењето или истите ги влошуваат, а причина се и за заболувања на крвотокот, или за рак, со што доведуваат до предвремена смрт, соопшти ЕЕА.