Џет-Сет
29. September 2021 - 21:52

Почина Иван Тасовац

На 55-годишна возраст во својот дом во Белград почина Иван Тасовац (55), директор на Белградската филхармонија.

Како што пренесуваат порталите, починал кратко по тоа што му се слошило. Екипата на брзата помош се обидела да го реанимира, но безуспешно.

Тасовац дипломирал пијано на Конзерваториумот „Петар Илич Чајковски“ во Москва, во класата на професорот Сергеј Доренски. Тој беше директор на Белградската филхармонија од 23 март 2001-2013 година. На почетокот на 2014 година, во конкуренција за нов директор, тој беше едногласно избран за најдобар кандидат за оваа позиција.

На возраст од дванаесет години, Тасовац дебитира со оркестарите на Белградската и Загребската филхармонија. Настапувал како солист со оркестри во Италија, Швајцарија, Шпанија, Ирска, САД, Русија, Белгија. Член е на жирито на меѓународни натпревари, водеше мастер курсеви по пијано во Италија, Русија и поранешна Југославија.