Интернет
28. September 2018 - 21:43

Хакерски напад на 50 милиони профили на Фејсбук

Фејсбук објави дека заради пробивање на заштитата се загрозени податоците на дури 50 милиони корисници на оваа социјална мрежа.
 
Компанијата појасни дека напаѓачите успеале да ја искористат ранливоста во карактерите што им овозможува на корисниците својот профил да го видат на начин на кој тој им се прикажува на сите останати корисници.
 
Програмерите на фејсбук пропустот го откриле на 25 септември и го „закрпиле“ пропустот и за сѐ ја информирале полицијата.
 
Утрово околу 90 милиони корисници на Фејсбук морале да се одјават и повторно да се пријават на својот профил, што е вообичаена безбедносна процедура при вакви ситуации.