Технологија
14. April 2024 - 9:01

„Фолксваген“ најави инвестиција од 2,5 милијарди евра во Кина

Германската автомобилска групација „Фолксваген“ најави дека ќе вложи 2,5 милијарди евра во проширување на производствениот погон во градот Хефеј, источна Кина.

- Центарот во Хефеј ќе ѝ помогне на компанијата да ги донесе своите технологии на кинескиот пазар за 30 отсто побрзо и да произведува целосно електрични возила. „Фолксваген“ се подготвува да произведе во Кина две возила што ги развива во соработка со кинескиот партнер „Експенг“, а тоа производството треба да почне во 2026 година, изјави членот на управниот одбор на „Фолксваген“ за Кина, Ралф Брандштатер.

На крајот од 2022 година, „Фолксваген“ ја загуби „титулата“ најпродаван бренд автомобили во Кина, којашто ѝ припадна на домашната компанија за производство на електрични возила, „БИД“. Германскиот гигант најави серија нови електрични модели во своето кинеско портфолио за да го врати изгубениот удел на најголемиот автомобилски пазар во светот.