Свет
13. May 2017 - 20:22

Европол: Бранот кибер напади е со досега невидено ниво

Бранот кибер напади, кои предизвикаа хаос ширум планетата е на досега невидено ниво, соопшти денеска Европол и додаде дека поради овие напади ќе биде потребна сложена меѓународна истрага заради откривање на сторителите. 

Европол нагласи дека соработува со земјите и компаниите, кои се подгодени од кибер нападот. 

Со најмалку 74 илјади хакерски напади со софвет, кој го блокира компјутерот и не дозволува негово користење се додека на хакерите не им се исплати откуп (rensomver) опфатени се околу сто држави во светот, а користен е вирусот, кој експертите го викаат „WCry“ или „WannaCry“. 

Хакерите барале меѓу 300 и 600 долари за секој поединечен напад, а експертите за кибер безбедност наведоа дека поедични жртви на нападот плаќање откуп со дигитална валута, биткоини.