Македонија
9. September 2015 - 16:38

Целосно обновена улицата „Питу Гули“ во Охрид

На пригоден начин денеска беше предадена во употреба целосно реконструираната улица „Питу Гули“ во Охрид, чија обнова не значи само поставување нов асфалт на коловозот, туку и целосно уредување на тротоарите, како и  поврзување и одвојување на атмосферската од фекалната канализација.

Реконструкцијата на оваа значајна сообраќајна артерија во Охрид долга 768 метри со ширина на коловозот од 7,5 до девет метри се одвиваше во четири фази. Улицата е прекриена со два слоја со високо квалитетен асфалт  со  вкупна дебелина од десет сантиметри. Изградени се и тротоари на двете страни од улицата, широки 1,8 до 2,2 метри.

Станува збор за проект финансиран со средства обезбедени преку кредит на Светска банка, предвидени за реконструкција на неколку поважни сообраќајници низ градот и околните населби, изградба на два кружни текови на булеварот „Туристичка“, од кои оној на пресекот со улица „Бистрица“ веќе е завршен и функционален, како и за набавка на пет нови возила за потребите на ЈП „Охридски комуналец“.

Од Општина Охрид денеска беше најавен и почетокот на градежните работи околу изградбата на кружен тек на улицата „Стив Наумов“, како и на најфреквентното место во градот - крстосницата на пресекот на булеварот „Туристичка“ со улица „Македонски просветители“.