Здравје
14. February 2024 - 8:06

Зелен чај за поздрав метаболизам, чистење на цревата и битка против тежината

Полни со мешавина од природни состојки - овошје, зеленчук, билки и зачини, напитоците за детоксикација се здобија со популарност поради нивните здравствени придобивки.

Некои познавачи посочуваат дека специфичните пијалаци за детоксикација може да помогнат во зајакнување на човековиот метаболизам, чистење на цревата и ослободување од вишокот килограми. Така, и зелениот чај е познат по сите овие својства и битката против тежината.

Покрај тоа, се верува дека катехините во зелениот чај го поттикнуваат дигестивното здравје со смирување на цревата и поддршка на природните процеси на детоксикација на телото.

Комбинацијата на овие фактори го прави зелениот чај корисна состојка во пијалаците за детоксикација дизајнирани да го зајакнат метаболизмот, да ја подобрат работата на цревата и да помогнат во губењето тежина и балансиран и здрав начин на живот. Зелениот чај содржи антиоксиданси коишто можат да помогнат во заштитата од оштетување на клетките во телото и воспаление.

Зелениот чај содржи големи количини на антиоксидансите наречени катехини, кои помагаат да се спречи надуеност. Истражувањата покажуваат дека овие катехини може и да го спречат растот на штетните бактерии во цревата.