Македонија
11. October 2015 - 9:16

Врачување на државната награда „11 Октомври“

Државната награда „11 Октомври“ во областа на културата и уметноста ќе биде врачена денеска на четворицата добитници во Собранието на Република Македонија.

Добитници на наградата „11 Октомври„ за 2015 година се академик Митко Маџунков, писател, а во областа на науката и образованието ќе им биде доделена на проф. д-р Никола Јанкуловски, дигестивен хирург, проф. д-р Махмуд Хиса, професор по албански јазик и на проф. д-р Марјан Димитријевски, историчар и научен работник.

Наградата „11 Октомври“ е највисоко признание за животно дело во областа на науката,  уметноста, стопанството и другите дејности од јавен интерес на Република Македонија.