Бизнис
5. February 2023 - 12:50

Влада: Произведени 18.854 мегават часови електрична енергија

АД ЕСМ вчера произведе 18.854 мегават часови електрична енергија. Домаќинствата и дополнителните снабдувања се целосно задоволени со електрична енергија од капацитетите на ЕСМ, информираат од Владата на Република Северна Македонија.

- АД ЕСМ на 4 февруари 2023 година произведe 18.854 мегават часови електрична енергија, со што целосно, со сопствена произведена енергија ги задоволи потребите на домаќинствата и малите потрошувачи, како и потребите за дополнителни снабдувања за училишта, прехранбена индустрија и други витални држави субјекти, стои во соопштението од Владата.

Дополнуваат дека во термоелектраните се произведени 13.355 MWh, а во хидроелектраните и во Ветерниот парк Богданци се произведени 5.499 MWh.