Македонија
24. May 2018 - 10:05

ТВ Дуел: Заев:Македонија е на вистинскиот пат; Мицкоски: Не гледаме ништо друго освен лоши проекти и разочарување

Македонија конечно после 11 години зачмаеност е на вистинскиот пат кон стратешките определби-ЕУ и НАТО, а тоа го потврдуваат и сите извештаи за земјата истакна во своите завршни зборови премиерот Зоран Заев на вечерашаниот ТВ дуел на националниот сервис со лидерот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски.

Според него, стабилноста на економијата веќе ги дава своите резултати и ќе продолжи да ги дава, а граѓаните, рече, се тие кои треба да ги почувствуваат економските резултати.

- Јас сум убеден дека периодот пред нас тоа ќе го потврди затоа што како мала земја со мал пазар ние можеме преку пријателство, преку отворање нови пазари зголемување на извозот, на севкупните инвестиции, зголемување на БДП тогаш да очекуваме граѓаните да почувствуваат од оваа работа.Во периодот што е пред нас ние како левичари очекуваме граѓаните да видат и фер општество за сите. Најавувам време во кое што ќе има праведно оданочување каде што побогатите ќе плаќаат повеќе, а посиромашните дел помалку, каде што токму со тие пари ќе се помогне на социјално најзагрозените преку социјалната помш, преку бесплатното болничко лекување, каде вистински ќе градиме социјално општество какво што доликува на една нормална земја, каква што Република Македонија конечно е, порача Заев. 

Лидерот на опозицијата Мицкоски, пак, ги повика граѓаните, кои како што рече, се разочарани од актуелната власт, да им се придружат со цел што поскоро да организираат избори на кои ВМРО-ДПМНЕ ќе победи и ќе ја формира новата влада. 

- Освен неуспешни проекти и реформи во образованието, во судството, и во економијата ние неможеме ништо друго да видиме. Упатувам порака до граѓаните да не се разочаруваат од ова што ни се случува. ВМРО е тука, работиме на дневна основа, на новата програма, новото утро што ќе донесе подобар живот и Македонија на крајот ќе победи, рече Мицкоски.

Во текот на дебатата премиерот Заев истакна дека економските реформи се клучни и ги даваат резултатите, а според Мицкоски дека економските параметри на Владата не гарантираат подобар живот за граѓаните. 

- Затекнавме заробена држава и комплетно урнисана економија и работници со минимални плати од 9.000 денари со згазени рботнички права и целосно контролирани синдикати. До крајот на 2019 година ќе се остварат нашите ветувања за просечна плата од 500 евра, а во тоа ни помага зголемувањето на минималната плата на 12.000 денари што веќе почна да дава резултати предизвика пораст на просечната плата за 5,6 отсто, порача премиерот Заев.

Тој посочи дека преку воведувањето на евтината дневна тарифа на струјата веќе на граѓаните им се вратени околу 11 милиони евра, а со укинувањето на радиодифузната такса 12,4 милиони евра.

- Најсериозниот пораст на плати ќе се случи ако има инвестиции во државата, а инвестиции се случуваат заради Програмата за економски раст и политиките на Владата. Резултатите во Македонија се гледаат и верувам дека сето тоа ќе придонесе до крајот на 2019 година да се постигне плата од 30.000 денари, рече Заев.

Нагласи дека во моментов се преговара со 200 потенцијални инвеститори и додаде дека изедначувањето на условите за домашните и странските инветитори ќе проидонесе повеќе домашно инвеститори да се одлучат да инветираат во земјава, а тоа, како што кажа, се сигурни инвестиции бидејќи тука ќе останат.

На тоа Мицкоски му одговори дека за да имаат граѓаните просечна плата од 500  евра дури и да има редовни парламентарни избори во 2020 година, ќе треба да има номинален пораст на платите на вработените за 11 отсто годишно и додаде дека јавно објавените показатели на сајтот на Министерството за финансии, покажуваат дека годинава ќе има номинален раст на платите од четири отсто, а  реален од 2,3 отсто. 

Потенцира дека растот во 2017 година бил нула отсто, иако првично бил проектиран на 2,6 отсто со ребалансот, па потоа крајот на ноември нивелиран на 1,6 отсто. Тој изрази сомнеж дека за годинава ќе се оствари планираниот раст од 3,2 отсто.

- Верувајте и на Светска банка и ММФ кои се скептици дека растот во 2018 година ќе биде 3,2 отсто. Едните го намалија на 2,8, а другите на 2,2 отсто, потенцира Мицкоски.

Заев одговори дека недостатокот на проекти е причината за лошата реализација на капиталните инвестиции во првиот квартал од годинава кога се реализирани само 7,4 отсто или 30 милиони евра од планираните 400 милиони евра.

Мицкоски нагласи дека на почетокот на 2017 година, кога, како што рече, тврдите дека имало заробена држва, реализацијата на капиталните инвестиции беше 25 отсто, а сега, додаде, е само 7,4 отсто. 

- Затекнавме искривоколчени проекти како за автопатот Кичево-Охрид којшто ден денеска не можеме да го решиме. Работевме цела зима на проекти. Продолжуваме чесно да работиме и резултатите ќе дојдат и од крајот на мај ќе почне засилена реализација на капиталните проекти, одговори Заев и обвини дека претходната власт само трчала по провизии и воопшто не водела сметка за проектите.

Најави дека се ревидира и проектот за изградба на автопатот кон Блаце и додаде дека до крајот на годинава ќе биде пуштен автопатот Миладиновци-Штип, а во 2021 Кичево-Охрид.

- Во Мкедонија почнаа да се градат 800 километри патишта за што алоциравме 270 милиони евра. Дополнително, првата фаза на железничката пруга кон Бугарија, која беше застаната, со вкупна вредност од 120 милиони евра не само што ја рестартиравме, туку сега почнува и втората фаза со вкупна вредност од 140 милиони евра од кои 70 милиони се грант. Третата  фаза во вредност од 360 милиони евра веќе ја отвораме со грант од 60 милиони евра од ЕУ. Продолжува и гасфикацијата. Тука се најголемите капитални инвестиции на државата, рече Заев.

Посочи дека немало ни еден готов проект за училиште и градинка и додаде дека сега се изработени проекти за детски градинки во вредност од 14 милиони евра и за повеќе од 30 милиони евра за училишта и веќе почнуваа тендерските постапки. Додаде дека веќе има и готови проекти за канализација во вредност од 100 милиони евра. 

- Севкупните политики на држвата се водат во вистински правец. Македонија создаде перформанси од 1 јануари 2019 година да се зголеми социјалната помош од сегашните 4.200 на 11.500 денари. Ќе има пари и за 100.000 денари за специјалистите преку чесните политики што ги води Владата и внимателните економски политики што ќе испорачаат резултати, потенцира Заев.