Бизарно но вистинито
9. August 2023 - 13:21

Старец и две жени ќе бидат првите туристи во вселената

„Вирџин галактик“ ги носи првите туристи во вселената – старец, мајка и ќерка

Поранешен олимпиец со паркинсонова болест, на возраст од 80 години, ќе биде еден од тројцата патници на првиот туристички лет во вселената на Virgin Galactic, кој ќе полета утре.

Џон Гудвин, од Њукасл, ќе им се придружи на Кеиша Шахаф (46) и нејзината ќерка Анастатија Мајерс (18), која студира физика во Абердин, на VSS Unity за 90-минутното патување.

Двете жени ќе бидат првите мајка и ќерка кои ќе патуваат во вселената откако го освоија посакуваното место на лотарија, а Гудвин го обезбеди своето место пред 18 години откако купи билет од 250.000 долари. На триото ќе им се придружи и астронаутската инструкторка Бет Мозес.

По полетувањето во 16 часот од Ново Мексико, САД, VSS Unity ќе се одвои од својот мајчин брод VMS Eve и ќе ги однесе во суборбиталниот простор, каде што накратко ќе доживеат бестежинска состојба, гледајќи назад кон Земјата.