Македонија
4. October 2022 - 14:22

Со Грчките железници и Солунското пристаниште договорени нови протоколи за работа во кризно време

 Подготовката на логистика за зголемен потенцијален железнички транспорт од Солунското пристаниште, била тема на денешната средба во Солун на раководствата на ЈП ЖРСМ Инфраструктура, ЈП ЖРСМ Транспорт, Солунското пристаниште и Грчките железници.

-Состанокот е заради сеопфатна подготовка за зголемен потенцијален железнички транспорт од Солунското пристаниште. Договорени се нови протоколи и процедури за работа во кризно време и одговор на сите потреби во такви околности, изјави за МИА Хари Локвенец, директор на ЈП МЖ Инфраструктура.

Разговарано е и за меѓудржавното железничко поврзување преку граничната станица Битла Кременица. -Работите од македонска страна се завршени, а во најскоро време ќе бидат завршени и од грчките железници, рече Локвенец.

На средбата со првите луѓе на Грчките железници и Солунското пристаниште покрај директорите на ЈП МЖРСМ Инфраструктура Хари Локвенец и на ЈП МЖРСМ  Транспорт Мајан Весели присуствувал  и директорот на Фершпед Иван Петровски.