Здравје
28. January 2016 - 15:55

Што се случува со телото кога ќе престане да јаде леб

Можете ли да замислите оброк без леб?
 
Без оглед кој е вашиот одговор на прашањето, ова би можело да ве интересира.
 
Во случај, некогаш да престанете да конзумирате леб или јаглехидрати, ќе ви се случи ова, пишува Yahoo Health.

1. Ќе загубите неколку килограми

Недостатокот на леб во исхраната води до исфрлување на водата и намалување на подуеноста. Телото складира јагнехидрати во облик на гликогени, млечни киселини кои собираат вода и тоа многу повеќе од својата тежина.

2. Нема повеќе да бидете постојано гладни

Преработениот јаглехидрат во вашиот организам предизвикува нагло пораст на шеќерот во крвта, кој потоа многу брзо паѓа. Овие промени праќаат до мозокот нејасни сигнали, со кои се зголемува чуството на глад и жед за храна, па поради тоа се дебелееме. Секако не значи дека лебот треба целосно да се исфрли.

3. Повеќе енергија

Ќе имате повеќе енергија, а варањето на храната ќе ви се подобри.