Свет
5. October 2017 - 16:37

Пуџдемон- Каталонија ќе прогласи независност на 9 откомври

Каталонија ќе прогласи  еднострана независнот од Шпанија на 9 октомври. Лидерот на Каталонија Карлес Пуџдемон  ја објави датата откако  Мадрид го одбил неговото барање да прифати посредување во кризата. Според најавите декларацијата ќе следува по седницата на каталонскиот парламент на која треба да биде потврден резулататот од рефендумот за отцепување што Мадрид го прогласи за незаконски.