Македонија
26. August 2021 - 17:38

Почина проф. д-р Јордан Јовев, доајен на македонската психијатрија

Денеска на 93 години, по кратко боледување, почина проф. д-р Јордан Јовев, редовен професор по психијатрија и неврологија на Медицинскиот факултет во Скопје и професор на постдипломските студии на Универзитетот во Загреб.

Јовев е еден од доајените на македонската психијатрија и основоположник на социјалната психијатрија и лекувањето на болестите на зависност во нашата земја.

Професор Јордан во текот на својата многугодишна кариера извршувал низа високи стручни и раководни функции во Македонија, поранешна Југославија, како и меѓународни експертски функции во странство и формирал повеќе стручни институции и служби.