Свет
9. February 2017 - 13:29

Петмина повредени при експолозија во француската нуклеарка Фламанвил (ДПЛ)

Пет лица се полесно повредени денска при експлозија во нуклеарната електроцентрала Фламанвил во северозападна Франција.

Локалните власти соопштија дека експлозијата се случи вон атомската зона на нуклеарката, уверувајќи оти нема опасност од радијација.

Повредените лице имаат симптоми на затруеност од јаглерод диоксид.

Француската енергетска компанија ЕДФ соопшти дека експлозијата се случила во машинската хала на еден од двата реактори, по што озбувнал пожар.

Пожарот набрзо бил изгаснат, но реакторот е исклучен од мрежата.

Двата реактори со моќност од по 1.300 мегавати се изградени во 80-тите години на минатиот век. Во тек е изградба и на нов реактор на централата Фламанвил.