-->
-->
Овој зеленчук треба да се јаде варен
-->
Честопати читаме и слушаме за тоа дека зеленчукот најдобро се консумира свеж, бидејќи е богат со витамини и минерали. Но, постои и зеленчук чии антиоксиданти подобро се апсорбираат ако претходно се свари.
Да се извлече максимумот од хранливите материи од морковите, белите компири, цвеклото, карфиолот и аспарагусот, најдобро е термички да ги обработите. На тој начин, подобро се апсорбира бета-каротенот од морковите, компирите, тиквичките и тиквата.
Секако, подобро е да јадете и таков зеленчук отколку воопшто да не го консумирате. Но, гответе го внимателно (доволно да омекне), но не премногу долго (за да не биде каша).
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Пендаровски се откажа од државна пензија, ќе има канцеларија со тројца вработени
-
До четврток облачно и дождливо, в петок пораст на температурата
-
Приватните специјализанти очекуваат новиот министер веднаш по назначувањето да ги повика на разговори
-
Тешка сообраќајка меѓу две возила, две лица повредени
-
Прегазена малолетничка во Штип
-
Куманово: Приведен 38 годишник кој допирал три малолетнички по телото
-
7-месечно бебе од Вевчани починало откако паднало на глава од креветче
-
Монструмот откако ја убил малата Данка седнал да руча во летниковецот