Живот
24. January 2016 - 14:24

Оваа убавица починала поради лекарска грешка, а имала само 16 години!

Софи Мареј (16) починала поради редок синдром што и предизвикал згрутчување на крвта, а нејзиниот живот завршил трагично затоа што никој не обрнал внимание на симптомите.
 
Всушност, оваа девојка уште во септември почнала да чувствува непријатност во стомакот, а наскоро се појавиле симптоми како што се ненадејно губење здив и недостаток на енегија.
 
Софи, веднаш посетила доктор, а таму и кажале дека најверојатно станува збор за астма која се јавува поради некои физички активности. Од докторот добила инхалатор кој требал да го реши проблемот.
 
Еден месец подоцна нејзината мајка влегла во нејзината соба и ја нашла како неподвижно лежи на подот со помодрени усни. Во извештајот на патологот пишувало дека девојката починала од белодробна емболија предизвикана од тромб, кој се создал поради контрацептивна пилула која неодамна ја зела.
 
Во просек само кај шест од 100.000 жени се развива ваков радикални проблем со тромб, но шансите за тоа да се зголеми се три пати поголеми кај жени кои земаат контрацептивни средства.