Живот
21. September 2020 - 11:13

Основачот на „Лидл“ е најбогатиот Германец

Основачот на познатиот ланец супермаркети „Лидл“, Дитер Шварц е најбогатиот Германец.

Ранг-листата на дневниот весник „Билд“ покажува дека овој 80-годишен основач на „Лидл“ и ланецот „Кауфланд“ има имот вреден 41,8 милијарди евра.

На второ место е семејството Рајман, кое е сопственик на компаниите „Јакобс“ и „Коти“ со проценет имот вреден 21,45 милијарди евра, а на трето е семејството на Волфганг Порше, сопственик на автомобилските гиганти „Порше“ и „Фолксваген“, со имот вреден околу 20 милијарди евра.

Вкупниот имот на 1.000 најбогати Германци, според „Билд“, во моментов достигнува вредност од 1,1 трилиона евра, што е за 0,76 проценти повеќе од минатата година.

Весникот наведува и дека во Германија има 251 милијардер, што е за осум помалку од минатата година.