Македонија
9. August 2022 - 14:11

ОМД побара извинување од Ескобар за употребата на „северномакедонци”

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), водечкиот глас на македонците ширум светот со седшите во Вашингтон, во петокот испрати протестно писмо до Стејт Департментот на САД со реакција околу употребата на „северномакедонците” од страна на заменикот државен секретар задолжен за Балканот Габриел Ескобар и побара јавно извинување кон македонскиот народ.

Во петокот за време на прес конференција, Ескобар изјави дека “северномакедонците се Европејци” без да се самокорегира или некој од новинарите да се побуни за време на прес конференцијата. Ескобар е скоро две години на функција и имал ред состаноци со македонски соговорници, вклучувајќи Стратешкиот Дијалог на 2 јуни 2022 година, и сме зачудени дека таква “грешка” би направил.

По потпишување на неуставниот Преспански договор во 2018 година, се почесто меѓународната заедница го користи зборот “северномакедонците,” кој е спротивно на самиот договор, а и навредувачки кон македонскиот народ кој е во мнозинство против Преспанскиот договор.

Користење на зборот “северномакедонците” ја продолжува долгогодишната дискриминација кон македонскиот народ и ги згрозува нашите човекови права внатре и надвор од државата.

ОМД се соочува со овакви примери на дневно ниво и како и досега, така и понатаму секогаш ќе ги корегира ваквите изјави на официјални лица или надписи на медиуми кои погрешно ќе адресираат до Македонската нација и држава.

Обединета македонска дијаспора (ОМД)