Македонија
2. August 2019 - 12:08

Одбележани двата Илиндени во Струмица

Со полагање цвеќе пред споменикот на Гоце Делчев во Струмица и рецитирање револуционерна поезија беа одбележани 116 години од Илинденското востание и 75 години од Првото заседание на АСНОМ.

За значењето на двата Илиндени говореше градoначалникот на Струмица, Коста Јаневски.

-Денес се слави и на „Мечкин камен“ во Крушево и во Меморијалниот центар „АСНОМ“ во Пелинце, но и во сите македонски градови и села. Славиме и ние овде во нашата Струмица, затоа што Илинден 1903 и Илинден 1944 се дел од нашите битија и од нашето постоење, рече градоначалникот Јаневски.

Чествувањето на големиот македонски празник продолжи со полагање цвеќе пред спомен бистата на илинденскиот војвода Ристоман Кочев Попчевски во селото Попчево.