Македонија
19. May 2016 - 13:32

Од Лисиче до Ѓорче по кеј на велосипед - Скопје добива вело-патека од двете страни на Вардар

Велосипедската патека на десниот брег на реката Вардар стана вистинска атракција за Скопјани, па во летниот период настанува вистинска гужва на неа. Градот Скопје уште при изградбата на истата, најави изградба на иста таква и на другиот брег на реката. Во моментот, привршуваат градежните работи на првата делница на велосипедската патека која ќе се протега од мостот „8-ми септември“ до вливот на реката Лепенец. Имено, рутата сеуште не е подготвена за отворање, готов е 1,5 километар од планираните 2, на 4 метри широката патека. 
 
Кога ќе биде комплетиран целиот проект, Скопје ќе добие велосипедска патека од двете страни на реката Вардар со вкупна должина од 21 километар. Паралелно, на терен работат и екипи на „Улици и патишта“ кои поставуваат 7 метарски канделабри за улично осветлување.
 
Ова е засебен проект на Град Скопје, кој паралелно спроведува уште еден, наменет за велосипедистите. Како што беше објавено пред неколку дена Градот Скопје ја покрена иницијативата „Скопје вело-град“ 2017, со која се опфатени велосипедски патеки низ најголемите сообраќајници во градот.