Македонија
16. October 2021 - 10:58

Обвинителството итно ќе постапува за кривични дела поврзани со изборниот ден

Во текот на изборниот ден, на 17 октомври 2021 година, ќе бидат воспоставени дополнителни дежурства во јавните обвинителства, со цел. координирано известување и следење на процесот на гласање.

-Итно и со приоритет обвинителствата ќе постапуваат по индиции за извршени кривични дела поврзани со изборите. Добиените известувања веднаш ќе се проследуваат до соодветните основни јавни обвинителства, во насока на проверка на наводите и донесување на одлуки за натамошно постапување, велат од Јавното обвинителство. За сите евентуални прекршувања на процесот на гласање, е отворената електронска адреса izbori@jorm.mk, каде секој кој смета дека во некоја постапка има индиции за сторено кривично дело поврзано со изборниот процес може да пријава.

За следење на процесот, во обвинителството е формирана привремена Комисија за следење на евентуални нерегуларности поврзани со извршување на кривични дела против изборите и гласањето од Кривичниот законик и други кривични дела кои би биле сторени при организирањето и спроведувањето на локалните избори.

 

Зоран Јаневски