Балкан
13. јуни 2017 - 11:41

„Можевме сите да умреме“ - го исекол гасоводот и отрул 4 деца со плин

Шест лица, од кои 4 деца, се отруени со плин кој истекол од гасоводната мрежа во Алексинац. 

Прва која забележала дека плинот тече е 59-годишната Словена Ѓорѓевиќ.

-„Најпрво почнав да кашлам, а потоа да се гушам. Исти симптоми имаше и сосетката Радмила и нејзиниот 16-годишен син, како и три деца од соседната куќа. Отидовме до Брза Помош, а оттаму бевме транспортирани во Ниш. Веднаш добив кислород и инфузија, како и инекција. Можевме сите да умреме ни криви ни должни. Најлошо од се е тоа што никој не користи плин, само низ нашата улица поминува мрежата. Пишувавме петиција против тоа, но ништо не е преземено.“ - вели отруената жена.

Работници целосно го запреле протокот на плин на оваа улица. Се работи на испитување на мрежата и плинот нема да биде пуштен се додека во потполност не заврши истрагата.