Македонија
4. August 2023 - 16:44

МНР со апел за внимателност за сите кои патуваат во Словенија

Поради големото невреме во Словенија, затворени се бројни патишта и автопатишта низ целата земја. Министерството за надворешни работи ги повика сите граѓани на Северна Македонија кои се наоѓаат во Словенија да ги напуштат загрозените подрачја, особено оние покрај реките.

- Ги повикуваме сите граѓани на Република Северна Македонија да ги напуштаат загрозените подрачја, особено подрачјата покрај реките. Исто така ги повикаме граѓаните кои планираат да патуваат во Словенија или транзитираат преку неа, да проверат кои патишта се слободни, се наведува во соопштението од МНР.

Воедно, од Министерството ги замолуваат нашите граѓани, доколку се наоѓаат во погодените региони и имаат потреба од евентуален помош да ја контактираат Амбасадата на Северна Македонија во Љубљана, на следните телефонски броеви: +386 1 421 00 21; +386 41 544 222 или на следната е-маил адреса ljubljana@mfa.gov.mk.  

Дополнително, нашите државјани може да се обратат и до Министерството на дежурниот телефонски број +389 75 273 732 и следната е-меил адреса: globalsos@mfa.gov.mk