Живот
6. March 2016 - 13:07

Македонка сведочи за средбата со Баба Ванѓа: Не можевме да имаме деца, се сврте кон мојот сопруг и рече...

Баба Ванѓа била најпознатиот пророк на Балканот. Сите оделе кај неа, но обичните луѓе и биле наверните посетители. Таа вечно им давала надеж и им помагала во најтешките моменти во животот со благослов и со утешни зборови. 

- Дојдовме пред вратата на куќата на Ванѓа, а глетката не изненади. Човек до човек. Некои дури седеа на земја бидејќи не можеа да го дочекаат својот ред за влез кај пророчицата па така се одмараа, се сеќава една Македонка која ја посетила Ванѓа во 70-тите.

Докторите и рекле дека никогаш нема да добие дете, но таа и нејзиниот сопруг никогаш не ја изгубиле надежта.

- Беше лето, а температурите беа високи, но и покрај тоа никој не сакаше да се тргне од пред вратата на пророчицата. Којзнае кога пак би добиле ваква прилика да бидат толку блзку до Вањѓа. Чекаа со часови, неки дури и преспиваа само за да ја видат, сведочи оваа жена. 

Таа била упорна, нејзиниот сопруг не верувал во моќите на Баба Ванѓа. 

- Тоа е глупост, не ми паѓа на памет да идам кај таа Бугарка, рекол нејзиниот сопруг, пишува 24sata.hr.

Но сепак отишле. Ванѓа била многу остра со оние кои не и верувале. Излегла од куќата и им се обратила на парот.

- Го впери прстот кон мојот сопруг, а собраниот народ се заледи,  прераскажува оваа жена и продолува - Цел пат по мене пцуеше. Срам да ти е. Зошто доаѓаше тука ако не ми веруваш? Одговорот на твоето прашање е : Не, нема да имате деца!

Нивната судбина навистина била зацрнета, тие никогаш немале деца.