Свет
1. December 2023 - 19:32

Луксон: Мобилните телефони ќе бидат забранети во училиштата во Нов Зеланд

Мобилните телефони ќе бидат забранети во училиштата во Нов Зеланд, изјави премиерот Кристофер Луксон, додека неговата нова влада се обидува да го промени падот на писменоста во земјата.

„Ние сакаме нашите деца да учат, а нашите наставници да подучуваат. Овој потег ќе го запре нарушувачкото однесување и ќе им помогне на учениците подобро да се фокусираат“, рече Луксон.

Училиштата во Нов Зеланд некогаш можеа да се пофалат со забележителни резултати на писменост, но нивото на читање и пишување падна во последниве години до тој степен што некои истражувачи стравуваат дека има сериозна криза во училиштата.

Истражувачите од новозеландската добротворна организација „Едукејшн Хаб“ предупредија на криза со писменоста во 2022 година, кога открија дека повеќе од една третина од 15-годишниците едвај знаат да читаат и пишуваат.

„Јасно е дека мора да се направи нешто за да се реши загрижувачки ниската стапка на писменост во Нов Зеланд“, предупредија истражувачите.

Премиерот Луксон рече дека телефоните во училиштата ќе бидат забранети во првите 100 дена на функцијата, усвојувајќи политика која веќе е тестирана со различни резултати во САД, Велика Британија и Франција.