Живот
9. May 2016 - 15:47

Лист и пенкало во рака и решавајте, задача која стана вирален хит

Ако во средно училиште сте бегале од часовите по математика, можеби и нема точно да ја решите задачата со која деновиве се оптоваруваат многу Јапонци и буквално стана вирален хит.

Според податоците од ЈуТјуб каналот "MindYourDecisions", најноовата студија открива дека само 60 отсто од луѓето во своите 20-ти години може точно да ја реши оваа задача. Тоа е значително помалку од резултатите кои биле постигнати во 80-тите години.

Пред да го погледнете видеото со решението на задачата, обидете се старомодно, со лист и пенкало да дојдете самостојно до резултатот: