Македонија
25. јуни 2022 - 14:05

Ковачевски: Парадата на гордоста е значајно демократско случување во Северна Македонија

Секој има право на почит, достоинство, прифаќање без предрасуди и еднакви можности за самореализација. Парадата на гордоста е едно од значајните демократски случувања во Северна Македонија. Посакувам успешен и мирен #SkopjePride, порача денеска премиерот Димитар Ковачевски.

– Како Влада посветено работиме за да овозможиме добробит на сите граѓани – донесовме Закон за спречување и заштита од дискриминација каде влегоа и сексуалната ориентација и родовиот идентитет. Комисијата за заштита од дискриминација за прв пат има лица и од граѓанскиот сектор. Има уште предизвици, но заедно и посветено ќе ги решаваме и надминуваме, објави на својот Фејсбук профил Ковачевски.

Затоа, порача Ковачевски, грижата и напорите кои ги вложуваме да обезбедиме афирмација и отворен простор за активно учество на ЛГБТИК+ заедницата остануваат наши патокази во градењето демократско општество кое практикува европски вредности и во кое има место за сите.