Јапонски истражувачи произведоа сладолед што не се топи

Група истражувачи од Јапонија измислија сладолед што не се топи, кој е идеален за високи температури.
Важна состојка на ваковиот сладолед до која дојдоа научници од Центарот за истражување на развојот на биотерапијата во јапонскиот град Каназава, е полифенолот, екстракт од јагоди.
На ова му претходеа напори да се помогне на засадите на јагоди во случај да дојде до природни катастрофи. Истражувачите замолиле еден готвач да експериментира со екстрактот од јагоди.
Откако тој им се пожалил дека слатката павлака се стврднува кога во неа додава полифенол, тие сфатиле дека маслото и водата поради полифенолната течност не можат да се разложат, па благодарение на таа состојка направиле сладолед што не се топи.
- Сладоледот кој ја содржи оваа состојка може да ја задржи оригиналната форма подолго време отколку обичниот сладолед, рече шефот на истражувачкиот тим Томихиса Ота.
Јапонски новинари експериментирале со сладоледот и го чувале на сонце на температура од 28 степени, но тој и по три часа ја задржа својата форма.
Производството на сладолед кој нема да се топи веќе почна во Јапнија, а ова задоволство чини 4,5 долари.
Ново на Сител
-

Со 3,66 промили алкохол во крвта агресивно се однесувал кон полицајци
-

Вучиќ: Ќе предложам ЕУ заедно да ги прифати сите кандидати од Западен Балкан
-

Мицкоски: Додека сум јас премиер нема да никне ниту еден шатор со илегални мигранти и нема да биде примен ниту еден мигрант
-

МОН воведува нови стипендии - за втор и трет циклус на студии по македонски јазик
-

Субвенции за енергетска ефикасност: Граѓаните сè повеќе инвестираат во инвертер клими, а интересот за гас значително опаѓа
-

Велешанец пронајден мртов во помошна просторија од домот
-

Трамп: Негативна одлука на Врховниот суд во однос на царините би било закана за националната безбедност
-

Кавадарчанец со „мерцедес“ возел 96 километри на час на место каде ограничено е на четириесет
