Ф1
22. November 2016 - 14:45

Ф-1: Малезија останува без Гран При

Од врвот на Формула-1 официјално е потврдено дека Малезија нема да добие продолжување на договорот по неговото истекување во 2018г.

Трката во оваа земја се одржува секоја година од 1999 но поради слабата продажба на влезници и скромната посета која константно опаѓа ги присили организаторите ја да проверат нејзината економска вредност.  Последната трка на која победи Рикардо од Ред Бул ја следеле само 45 000 гледачи на патека со капацитет од 120 000 места. 

Одлуката ја образложи министерот за култура и туризам во Малезија, Назри Абдул Азиз кој рече дека долгорочно гледано одлуката е сосема исправна бидејќи трката не е толку атрактивна а трошоците растат од година во година.