Свет
19. April 2021 - 18:32

Ефикасноста на Спутник В е 97,6 отсто меѓу 3,8 милиони вакцинирани Руси

Ефикасноста на руската вакцина против коронавирус Спутник В изнесува 97,6 отсто, заснована врз анализа на податоците за процентот на имунизирани Руси, соопштија Националниот истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија на Гамалеја и Рускиот фонд за директни инвестиции (RDIF)

– Вакцината Спутник В покажа ефикасност од 97,6 отсто врз основа на анализата на податоците за степенот на инфекција со коронавирус меѓу оние во Русија, кои се вакцинирани со двете компоненти на Спутник В, се наведува во соопштението.

Според податоците од 3,8 милиони Руси, вакцинирани со двете компоненти на Спутник В од 5 декември до 31 март, степенот на инфекција, почнувајќи од 35-от ден од датумот на првото инјектирање, е само 0,027 проценти, во споредба со 1,1 процент на инциденца меѓу невакцинираните.

– Податоците и пресметките за ефикасноста на вакцината ќе бидат објавени во медицинските списанија следниот месец, се додава во соопштението.