Македонија
7. April 2017 - 9:29

Денеска е големиот празник Благовец: За среќа и мир во домот еве што треба да направите

 
Денеска е големиот празник Благоец, денот кога според верувањата змиите се будат, а за среќа и мир во домот треба да ги направите овие нешта.
 
Се верува дека на овој ден жените не треба да си ја чешлаат косата. Се препорачува да се измиете на река или во поток.
 
Најинтересното верување за Благоец е дека ако ноќта спроти празникот се појави оган, се смета дека на тоа место има скриено богатство.
 
На овој ден се до Велики Петок се смета дека е добро да се започне нова работа.
 
Се носат и важни животни одлуки.