Македонија
11. July 2019 - 11:34

Дали граѓаните знаат правилно да укажат прва помош?

Црвен крст бесплатно ќе ги обучува граѓаните за прва помош.

Кампањата која ќе почне од 15 јули следува по направени анализи дека во голем број случаи граѓани а пред се возачи не знаат правилно да укажат прва помош во случај на сообраќајна несреќа. 

Од Црвениот крст велат дека со обновување на знаењето за укажување на прва помош ќе се спречат поголеми здравствени последици но и жртви од сообраќајни несреќи.

Статистиката покажува дека минатата година имало 133 жртви и 5.860 повредени лица во сообраќајни несреќи а како главна причина се наведува брзото возење и непочитување на рпавилата во сообраќајот.

 

Александар Динев