Македонија
10. October 2017 - 17:23

Честитка од Џафери по повод 11 Октомври Денот на народното востание

Претседателот на Собранието на Република Македонија Талат Џафери упати честитка по повод 11 Октомври - Денот на народното востание. 

- На овој ден, пред седумдесет и шест години, народот во Република Македонија јасно и недвосмислено застана против фашизмот, против најголемото зло во човечката историја, на страната на правдата, наспроти неправдата. Многу борци, знајни и незнајни ги положија своите животи во таа народноослободителна и антифашистичка војна. Денес, прославувајќи го 11 Октомври, ние оддаваме почит на нивното големо дело и на нивната пожртвуваност. Благодарение на нивната храброст и истрајност, Македонија е слободна и почитувана земја која чекори по патот на евроатлантските интеграции, кои се стратешка определба и врвен приоритет во развојот на нашата држава, вечи Џафери во честитката.

Чекорејќи по тој пат, заедно, со меѓусебно разбирање, почитување и негување на различностите помеѓу сите граѓани, потенцира претседателот на Собранието, убедени сме дека оваа наша земја ќе биде заеднички дом на сите граѓани кои својата иднина и иднината на следните поколенија ќе ја гледаат во демократска, силна, модерна и европска Република Македонија.