Живот
22. јуни 2017 - 13:30

Бездомник побарал пари од свештеник: Тоа што следело разбесни илјадници луѓе!

 

Снимката која овој јуни предизвика најбурна реакција на социјалните мрежи е видеото на кое бездомник приоаѓа на црковно лице и бара од него пари. Тоа што се случило по оваа молба, многумина не ја очекувале, а одговорот на свештеникот налути голем број на луѓе ои ја прегледале снимката.

Видеото до сега има 7.1 милиони прегледи, 12 илјади лајкови и скоро 6 илјади коментари. На снимката се гледа бездомник како прашува свештеник да му даде пари, тој го зима новчаникот и откако приметува дека са крупни пари, одлучува на човекот да не му даде ништо.

- Мислев дека ќе му го даде цл новчаник, гласи еден коментар на Фејсбук под оваа снимка. „поради ова и не врувам во црква“, порачува друг коментар.

На свештеникот му даваат и погрдни имиња, а чудењето на неговата постапка нема крај.

Како и секоја осетлива ситуација и во оваа има спротивна реакција.

- дали би му дале 100 долари?, прашува некој на оваа социјална мрежа алудирајќи дека критичарите во своите осуди се лицемерни.

 И во оваа како и секоја индивидуална постапка не треба да се генерализира и поврзува со црквата чии претставник е овој свештеник.

Се останува и завршува на личен план. А прашањето религија ја надминува оваа снимка.

Прашањето хуманост, кој е само еден сегмент од религиозноста(но многу важен), никогаш не треба да се поставува. Добрината на никого не му наштетила, а е обврска на секој од нас, во тоа нема соменавање.