Свет
20. May 2016 - 22:02

Багдад: Солзавец и пукотници врз демонстрантите

Ирачката војска денеска соопшти дека властите ги ставиле под целосна контрола немирите, откако безбедносните сили отвориле оган врз демонстрантите кои упаднале во Зелената зона во центарот на Багдад, јавува ирачката државна телевизија. 

Ирачките медиуми наведуваат дека демонстрантите прво наишле на силен отпор на силите кои ја обезбедуваат претседателската канцеларија, но дел од демонстрантите успеале да се пробијат во Зелената зона.. 

Исто така наведоа дека демонстрантите ја нападнале и зградата на парламентот, по што ирачките безбедносни сили фрлиле солзавец и пукале во нив и тешко раниле повеќемина од нив. 

Меѓу нив биле и поддржувачите на шиитскиот муслимански верски лидер Моктада ал Садр и луѓе од други групи кои бил незадоволни поради неуспехот на Владата во донесување на реформи во поглед на борбата против корупцијата и во обезбедувањето на побезбедни услови за живот на Ирачаните. 

Моктада ал Садр ги поддржа демонстрантите и ја осуди употребата на сила против нив. 

- Го почитувам вашиот избор и вашиот мирен спонтан револт. Проклета нека е Владата која ладнокрвно ги убива своите деца, се наведува во соопштението.