Здравје
19. јуни 2024 - 11:23

„Астра-Зенека“: Новиот лек за рак на дојка, „Трукап“ не ги исполни своите цели

Фармацевтската компанија „Астра-Зенека“ денеска соопшти дека новиот лек за рак на дојка „Трукап“ (Truqap), во комбинација со хемотерапиското средство „Паклитаксел“, не ги исполнил своите главни цели во доцната фаза на испитување во однос на подобрувањето на целокупното лекување кај пациенти со некои видови рак на дојка.

- Иако сме разочарани од исходот на проектот „КАПИтелло-290“, овие резултати ќе ги унапредат нашите сознанија за улогата на патеката „ПИ3К/АКТ“ кај ракот на дојката, изјави Сузан Галбрајт, потпретседателка одговорна за онколошки истражувања и развој во „Астра-Зенека“.

Испитувањата, познати како „КАПИтелло-290“ (CAPItello-290), проучуваа дали комбинацијата на лекови ќе го подобри целокупното преживување кај пациенти со неоперабилен или метастатски тројно-негативен рак на дојка во споредба со постариот и поевтин лек за хемотерапија - „Паклитаксел“, а комбиниран со плацебо. Инаку, тројно-негативниот карцином на дојка останува еден од најпредизвикувачките облици на болеста за лекување, поради недостаток на познати цели за биомаркери, а режимите засновани на хемотерапија остануваат главен во третманот, според „Астра-Зенека“.

Студијата, се вели, не успеа да ги исполни своите цели ниту кај целокупната пробна популација, ни кај подгрупата на пациенти со тумори коишто носат специфични промени на биомаркерите.