Бизнис
11. јуни 2019 - 18:52

Анѓушев: Јапонските инвеститори да ја гледаат нашата држава како порта кон Европа

Имаме желба да ја зголемиме соработката со Јапонија во правец на отворање нови јапонски компании и фабрики во нашата земја. Тие да ја гледаат нашата држава како порта кон Европа, а од друга страна да видиме и кои наши производи може да се пласираат на јапонскиот пазар, изјави заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев на денешната билатерална средба со делегација од Јапонија во Скопје.

– Јапонија е една од најразвиените држави во светот, посебно нивната економија и индустрија. Разговаравме за зголемување на соработката помеѓу нашата држава и Јапонија, што за нас претставува посебна чест. Тие ги кажаа нивните желби за зголемување на соработката со нашата држава, ние ги кажавме нашите можности во двата правци, значи во правец на привлекување на нивни инвеститори, компании да дојдат во нашата држава, да отворат фабрики, да инвестираат, и тука да ја гледаат нашата држава како порта кон Европа, а од друга страна да видиме и кои наши производи може да се пласираат на јапонскиот пазар кој што е развиен пазар, конкурентен пазар, и мислиме дека тука имаме исто така што да понудиме, во делегација заедно со владините претставници, рече Анѓушев.

Тој истакна дека од Јапонија се дојдени значителен број на големи компании и сите тие пријавиле интерес за соработка во нашата држава, и се надева дека од оваа посета ќе има сериозни понатамошни активности во делот на препознавање на можностите за идна економска соработка.

 

Министерка за странски инвестиции, Зорица Апостолска додаде дека со оваа официјална посета на висока државна и бизнис делегација од Јапонија се покажува дека државата е одлична дестинација за инвестирање, и појасни дека со оваа посета се очекува да се унапреди економската соработка како и трговската размена.

– Оваа прилика за нас претставува одлична можност да ги презентираме инвестициските политики на нашата држава како и да нагласиме дека во целиот процес на инвестициските проекти за сите инвеститори и претставници на Владата секако дека се посветени многу од почеток, од давање на информации и институционална грижа па се до реализација на целиот инвестициски проект. Подготвени сме во таа насока и постојано ги пратиме сите насоки за помош на сите инвеститори и секако дека ова е важно да се стави до знаење на јапонската делегација, рече Апостолска.

Јапонскиот државен министер Секи истакна дека годинава се наполнуваат 25 години од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Јапонија и нашата држава, и тој се надева дека соработката со Јапонија и сите земји од Западниот Балкан ќе се продлабочи