Балкан
29. August 2016 - 11:15

Ангел и ноти на споменикот на гробот на Јелена, еве каков епитаф одбра сопругот

На гробиштата Збег во Борча од рано утрово мајсторите каменоресци почнаа да работат на подготовката на откривањето на споменикот на Јелена кое е предвидено денеска во 11 часот.

Foto: Zorana Jevtić

Прв на нејзиниот гроб дојде нејзинито сосед Дејан, кој денеска полни 18 години. Тој донесе црвен гербер и свеќа и чека мајторите да завршат за да се поклони. На гробот дошол зошто се родени на ист ден, а и многу ја сакал. Трчале заедно...

Doneo joj crveni gerber: Komšija Dejan (18)

На Дејан (18) таткото му починал минатата година, а инаку е братучед на малечката Милица Ракиќ која за време на бомбардирањето на НАТО во 1999 година, настрада во своето креветче во куќата во Батајница.

Foto: Zorana Jevtić

Инаку, на споменикот е сликата од Јелена со микрофон, а изгравиран е и нејзиниот потпис. На плочата која го прекрива гробот во долниот десен агол се изгравирани ноти и ангел.

Foto: Zorana Jevtić

„Таман смо, таман дисали исто... Била ми ј свака пора коже, сад је на теби да је загрлиш, Боже!, се дел од стиховите кои се врежани во камената книга на надгробната мермерна плоча.

Foto: Zorana Jevtić

 

Foto: Zorana Jevtić