Свет
16. May 2016 - 18:12

Анџелина Џоли: Системот за бегалци целосно е растурен

Американската актерка Анџелина Џоли, која работи и како специјаен пратеник на ОН за бегалци предупреди денеска дека меѓународниот хуманитарен систем за бегалци е растурен и не функционира.

Џоли учествуваше во специјалната програма на Би-Би-Си Ворлд посветена на главните прашања врзани за мигрантите.

Таа укажа на стравот што постои од мигрантите  и на, како што рече, „вистинската трка меѓу државите“ за тоа која од нив ќе биде построга и поостра во заштитата на својата територија од мигрантите.

Според актерката-хуманист, повеќе од 60 милиони луѓе на планетата, или еден на секои 122 жители на Земјата, се водат како раселени лица, а тоа е повеќе од кога било досега, во изминатите 70 години.

Џоли наведе и дека просечно, раселеноста на луѓето изнесува околу 20 години.

Холивудската ѕвезда за која се посочува дека има политички амбиции, објаснува дека ваквите состојби и проценки на кои таа укажува не се однесуваат само за Европа, која повеќе од една година се наоѓа среде бегалска и мигрантска криза, туки на другите делови од светот каде има бегалци.

Тоа се однесува на земји ако Турција, Либан и Јордан, што е поврзано со ситуацијата и конфликтот во Сирија, така и во Иран, Пакистан, како и во Етиопија.

УНХЦР претходно објави дека бегалската и мигрантската криза сега ги третира како глобално прашање.