Свет
26. April 2016 - 14:38

Затворски казни до десет години за четворица ирански новинари

Ирански суд денеска осуди четворица новинари на затворска казна во траење од пет до 10 години откако биле прогласени за виновни за активности против националната безбедност.

Според Иранската телевизија, новинарите имаат право на жалба. Четворицата новинари кои се залагаат за реформи на иранската држава и општество, беа успени во ноември во рамки на полициска акција поттикната од политичари.

Акцијата ја критикуваше дури и претседателот на Иран, хасан Рохани кој застапува умерена политика. Уапсените работеле за различни весници, меѓу кои и прореформскиот дневен весник Фахриктеген.