Македонија
28. July 2018 - 15:10

Затемнувањето на Месечината на облачното небо над Скопје

 Дождливото и облачното време не дозволија идеални услови за жителите на Скопје да ужуваат во набљудувањето на „крвавата месечина“ што синоќа траеше 1 час и 43 минути, додека луѓето од целиот свет го гледаа најдолгото затемнување на Месечината во овој век.
 
Илјадници луѓе имаа единствена можност да ја набљудуваат Месечината, која се затемни пред да блесне во портокалова и темноцрвена боја додека заоѓаше во Земјината сенка.
 
Целосното затемнување можеше да се види од Европа, Русија, Африка и Блискиот Исток, поголемиот дел од Азија и Австралија, иако во одделни места облаците ја покриваа Месечината. 
 
Освен целосен мрак, луѓето од целиот свет набљудуваат уште еден феномен, односно момент кога Марс и Земјата се најблиску до нивните патеки.      
 
Овој феномен, наречен „Крвава месечина“ или „Крвав спектакл“, ќе се повтори во 2123 година, така што тоа е единствена можност за набљудување, особено за професионалците од оваа област