Македонија
19. December 2020 - 16:36

Заев: На плочите каде пишува бугарски фашистички окупатор да стои фашистички окупатор

За нас Европската Унија е светост, европеизацијата сакаме да ја постигнеме со вградување европски вредности дома и ние тоа ќе го правиме со или без блокади. Ние сме пријатели со Бугарија, треба да го решаваме проблемот, но јас веќе не знам во што е проблемот вели премиерот Зоран Заев.

Дефиниравме дека долгото и краткото име на државата се едно исто – Република Северна Македонија, немаме територијални претензии, пријатели сме и пренесовме комплетна доверба рече Заев денеска во Битола.

Согласен сум ако треба уште еднаш да ги дефинираме работите кои се напишани во Договорот, а тоа е немешање во внатрешните работи вклучително и малцинските права затоа што тие се решаваат на меѓународно ниво пред Судот за човекови права. Реално, подготвен сум иако имам критики во домашната јавност, на спомен-плочите каде што пишува бугарски фашистички окупатор да остане само текст фашистички окупатор. Во духот на пријателството треба да внимаваме и како што Полска и Германија го решија проблемот или како што тоа го направија Германија и Франција, да гледаме низ призмата на пријателството, истакна Заев.