Македонија
21. September 2020 - 20:00

Заев ќе ги прими мајките на средба еден ден откако тие ќе почнат на работа

Премиерот Зоран Заев денеска не ги прими претставниците на мајките кои протестираа пред Владата. Како што тврдат тие, средба им била закажана за в четврток во 11:00 часот. 

-Првиот термин кога господинот Зоран Заев, нашиот премиер ќе има време ги прими мајките што не знаат што да им прават на своите деца е во четврток во 11:00 часот. Сега јас, во името на сите мајки ќе го прашам премиерот Зоран Заев што ќе правиме на таа средба доколку на 23 си остане одлуката, доколку на утрешната владина седница тие се решат да си останат на својот збор да се вратиме на 23, па што ќе си раскажеме во четврток кога јас лично нема да можам да присуствувам. Треба сите деца што ги имаме запишани во градинка, голем дел од мајките чекаат одговор на 23 во еден термин во 08:00 часот да ги оставиме сите во градинките каде што имаме барања, да им ги оставиме децата на половина час во дворот, зашто нема да ни ги примат, па не знам можеби тогаш министерката ќе даде поконцизки изјави за тоа каде во градинките има слободни места, вели Дијана Петрова.

Мајките тврдат дека вне во сите градинки има место за упис на нови деца. Дел од нив стравуваат да ги испратат во градинки бидјеќи стравуваат дека нивните деца би можеле токму таму да се заразат со Ковид-19.

 

Даниел Василев