Македонија
2. September 2018 - 12:42

Вонредна прогноза: Доаѓа силно невреме - подгответе се!

Во следните 30-тина часови атмосферата низ целиот регион поточно во соседна Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Словенија ќе биде многу нестабилна и исполнета со енергија и тоа поради студениот фронт кој се наоѓа над Алпскиот регион и топлиот кој се наоѓа токму над Балканот, смета метеорологот Славчо Попоски.

Во државите кој ги набројавме на многу места ќе има појава на поројни врнежи од дожд, силни грмежи и електрични празнења, силен ветер и појава на град.

Во зоната на големата нестабилност се очекува и ГОЛЕМО КОЛИЧЕСТВО на воден талог (ДУРИ НАД 20 – 30 Л/М2 ЗА КРАТКО ВРЕМЕ) и токму поради ова можна е појава и на локални поплавувања.

На граѓаните коi планираат да престојуваат во овие држави име се препорачува да бидат КРАЈНО ВНИМАТЕЛНИ и во случај на појава на електрични празнења да не претстојуваат на отворен простор и под осамени дрвја додека пак во случај на силен ветер да внимаваат каде се движат и каде ги ставаат своите автомобили, односно истите да бидат подалеку од дрвјата со цел да не дојде до некоја штета.

Овчарите во случај на појава на силни електрични празнења своите стада да ги делат во помали групи со цел да ги заштитат.