Македонија
25. July 2019 - 15:00

Во мај 72,5 отсто од потрошената струја од домашно производство

Во мај годинава во земјава вкупно се потрошени 574.640 мегават часови електрична енергија, 4,284 милиони нормални кубни метри природен гас, 463.563 тони јаглен и 87.821 тони нафтени продукти.

Според податоците на Државниот завод за статистика, 72,5 отсто од потрошената електрична енергија е од домашни извори, а 94,5  отсто од вкупната потрошувачка на јаглен се употребени за производство на струја