Балкан
10. September 2019 - 11:18

Во Црна Гора над 8.000 деца не примиле ММР вакцина

Повеќе од 8.000 деца на возраст меѓу три и пет години во Црна Гора не примиле вакцина против ММР (морбили, рубеола и заушки), покажуваат податоците на Институтот за јавно здравје во Подгорица.

Родителите на секое трето дете, на возраст од три години, се уште одбиваат да ги вакцинираат против сипаници, заушки и рубеола, бидејќи не му веруваат на тој имунолошки лек, иако здравствените работници предупредуваат дека тоа може да предизвика развој на опасни мали сипаници.

Директорот на Здравствениот дом во Подгорица Небојша Кавариќ изјави дека секое трето дете родено во 2016 година не било вакцинирано, додека кај децата постари од една и две години, покриеноста е 85 и 90,3 проценти.

– За да бидат заштитени сите деца, треба да се вакцинираат над 95 отсто од детската популација. ММР се дава по првата година од животот и пред запишувањето во основно училиште. Вакцинацијата е најдобрата и најефикасната форма на здравствената заштита, посочи Кавариќ.