Бизнис
30. August 2017 - 11:21

Владата ги декласифицира договорите за државна помош со странските инвеститори

Владата почнува со процесот на максимална отвореност кога станува збор за информациите од јавен интерес. Првиот чекор во оваа насока, како што беше речено на денешниот брифинг со новинарите во Владата, е вчера донесената одлука за декласифицирање на договорите со странските инвеститори за доделување државна помош.

За седум дена Генералниот секретаријат на Владата треба да изготви листа на државните институции кои склучувале вакви договори, по што точно ќе се знае колкав е бројот на договорите, кој ги склучувал и кој ги класифицирал како информации недостапни за јавноста.

- Декласифицирањето на договорите е мерка од владиниот план 3-6-9 и со неа воопшто не се задира во работата на странските инвеститори. Остануваат тука и се заштитени. Декласифицирањето е во интерес на граѓаните за што тие имаат право да знаат на кого и колку од јавните пари му се давани, беше истакнато на брифингот со новинарите.

Владата, како што беше речено,  подготвува и анализа за бенефитот од странските инвеститори.